Biografia lui Adrian CrisanScrisoare de la Adi

> Date personale:
Numele si prenumele: ADRIAN CRISAN
Data nasterii: 7 Mai 1980
Locul nasterii: Bistrita, jud. Bistrita-Nasaud
Resedinta: Ochsenhausen, Germania
Hobby-uri: sport (fotbal, tenis de camp, baschet); filme (istorice; comedii); muzica (buna)
Idoli: Jan-Ove Waldner (tenis de masa); Pete Sampras (tenis de camp); Mel Gibson (filme); Celine Dion (muzica)
Studii: Institutul de Educatie Fizica si Sport; Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj-Napoca

> Biografie:
Adrian Crisan s-a nascut la data de 7 mai 1980 in localitatea Bistrita. A inceput sa practice tenisul de masa la aceeasi varsta la care a mers si la scoala (6 ani). Acest lucru s-a intamplat datorita tatalui sau (Eugen) care l-a dus la sala de tenis de masa a Clubului Sportiv Scolar (pe atunci) Bistrita dupa ce a vazut ca Adrian a privit cu interes Campionatele Internationale de juniori ale Romaniei desfasurate in acel an la Bistrita.
Primul antrenor cu care Adrian a inceput sa descopere tainele tenisului de masa a fost Karl Schuster. Dupa perioada de "incepator", datorita faptului ca Adrian incepea sa "ridice capul" in tara la competitiile destinate copiilor, a trecut la grupa lui Gheorghe Bozga, dandu-i-se astfel posibilitatea de a se antrena alaturi de Calin Creanga.
Prima competitie oficiala la care a participat a fost Campionatul Cluburilor Sportive Scolare care s-a desfasurat la Lugoj in toamna anului 1986.
In anul 1989 a castigat concursul "Paleta de argint" in proba de simplu baieti. Acesta a fost de fapt primul semnal ca Adrian poate ajunge un mare jucator de tenis de masa.
In perioada junioratului a participat la nenumarate turnee interne si internationale, turnee la care a obtinut rezultate foarte bune, printre care amintim: castigator al Open-urilor Slovaciei, Sloveniei, Poloniei si Ungariei. De asemenea, tot in aceasta perioada, a castigat si Campionatele Balcanice de juniori, atat cu echipa Romaniei, cat si in probele individuale (simplu, dublu baieti si dublu mixt).
Cele mai rasunatoare succese internationale ale lui Adrian, din perioada junioratului, sunt medaliile castigate la Campionatele Europene.
Medalia de bronz la echipe masculin, castigata in anul 1995 la Rotterdam reprezinta prima medalie europeana castigata de Adrian. Au urmat medalia de bronz la dublu masculin (impreuna cu Sharon, Israel) castigata la Campionatele Europene din anul 1996 care s-au desfasurat la Frydek-Mystek, medaliile de bronz la simplu masculin si dublu masculin (alaturi de Illas, Slovenia) si medalia de aur la dublu mixt (impreuna cu Eva Odorova, Cehia) cucerite in anul 1997.
In ianuarie 1997 a participat la Europa Top 12 pentru juniori in Lituania, la Vilnius. La aceasta competitie, desi era cotat ca favoritul numarul 5, si-a depasit adversari cu care se lupta si astazi: Michael Maze, Magnus Mollin, fiind invins in finala concursului de Jens Lundquist, ocupand astfel locul 2.
In aceeasi perioada a castigat, doi ani consecutiv (1996 si 1997), titlul de campion national de juniori al Romaniei in proba de simplu masculin. De asemenea, desi era inca junior, Adrian reuseste sa castige locul I in competitia Top 12 pentru seniori desfasurate la Tg. Mures in anii 1996 si 1997.
Anul 1997 se incheie intr-un mod fericit pentru Adrian, el obtinand locul II in Topul sportivilor din judetul Bistrita-Nasaud, desi avea concurenti ca Gabriela Szabo si Mihaela Steff.
Datorita faptului ca in ultimii doi ani Adrian nu pierduse nici un meci in competitiile interne, este sprijinit de familie si de Vasile Florea sa faca un prim pas spre tenisul de masa profesionist si pleaca in Germania pentru a juca la echipa din liga a doua, Bayreuth. In cei doi ani petrecuti la Bayreuth reuseste sa obtina locul I cu echipa si cel mai bun bilant din liga a doua germana. Jocul tot mai bun practicat de Adrian face sa fie remarcat de Rainer Ihle, managerul echipei TTF Liebherr Ochsenhausen, care ii propune sa mearga sa se antreneze la clubul sau, alaturi de jucatori ca Ma Wenge, Jorgen Persson, Fredrik Hakansson, Alexei Smirnov, Dmitri Mazunov si Peter Franz.
Pe plan national, in anul 1999 obtine primele sale titluri de campion national de seniori la simplu masculin si dublu mixt (alaturi de Georgeta Cojocaru), in cadrul competitiei desfasurate la Constanta.
In anul competitional 1999-2000 Adrian se antreneaza cu TTF Liebherr Ochsenhausen si joaca pentru SV Pluderhausen, in Bundesliga. In acest an, decisiv pentru ascensiunea sa este meciul dintre cele doua echipe in care Adrian reuseste sa-i invinga pe Hakansson si Smirnov.
In plan extrasportiv, in anul 1999, Adrian termina Liceul cu Program Sportiv din Bistrita si isi ia bacalaureatul cu media 9,06 si se inscrie la Institutul de Educatie-Fizica si Sport din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" Cluj-Napoca.
Incepand cu vara anului 2000 Adrian joaca sub culorile clubului TTF Liebherr Ochsenhausen. Aici concurenta pentru un loc in prima echipa era mare, tinand cont de faptul ca la acea vreme Ma Wenge, Calin Creanga, Alexei Smirnov, Fredrik Hakansson si Peter Franz erau legitimati la Ochsenhausen. Cu toate acestea Adrian a reusit sa-si faca loc in echipa datorita jocului bun prestat.
Insa cea mai mare performanta a lui Adrian din anul 2000 o constituie calificarea la Jocurile Olimpice de vara de la Sydney, desi conducerea de atunci a federatiei nu-i dadea nici o sansa si a fost nevoit sa-si finanteze el deplasarea la concursul de calificare desfasurat la Sevilla, in Spania. La Sydney s-a calificat in primii 32 dar, din pacate, a fost invins de Lucjan Blaszczyk.
In anul 2001 reuseste pentru prima data sa se califice in optimile de finala ale Campionatelor Mondiale de la Osaka.
In anul urmator confirma din nou pe plan national, castigand titlurile de campion national la simplu masculin si dublu mixt (alaturi de Mihaela Steff) in competitia de la Bistrita. In acelasi an participa cu echipa de club la Campionatul Mondial al cluburilor, in Taiwan, unde castiga medalia de bronz. La sfarsitul anului 2002 TTF Liebher Ochsenhausen, avandu-i in componenta, alaturi de Adrian, pe Chuan Chih-Yuan, Alexei Smirnov si Constantin Cioti, castiga Cupa Germaniei. In competitia desfasurata la Julich, Adrian a avut o contributie importanta la cucerirea acestui trofeu, el punctand decisiv in finala jucata impotriva echipei TTV Re-Bau Gonnern, castigand in fata olandezului Danny Heister.
Anul 2003 reprezinta pentru Adrian cel mai negru an al vietii sale, deoarece in luna ianuarie isi pierde mama.
La Campionatele Mondiale desfasurate la Paris in iunie 2003, Adrian reuseste sa se califice pentru a doua oara in optimile de finala la simplu masculin. Vara aceluiasi an ii aduce lui Adrian primul titlu individual intr-o competitie internationala de seniori, el castigand Cupa Toto-Lotto, invingandu-i printre altii pe Torben Wosik si Peter Franz.
In iunie 2003 Adrian devine absolvent al Institutului de Educatie Fizica si Sport din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai"
Cluj-Napoca.
La finele anului 2003 Adrian isi ajuta din nou echipa de club sa castige pentru a doua oara consecutiv Cupa Germaniei si reuseste sa se califice din nou la Jocurile Olimpice de vara de la Atena. Printre "victimele" sale de la competitia de calificare se numara Patrick Chila, Damien Eloi, Yang Min, Trinko Keen.
Anul 2004 incepe cat se poate de bine pentru Adrian, el atingand pentru prima data in cariera faza sferturilor de finala la un turneu din circuitul Pro-Tour. Acest lucru s-a intamplat chiar in orasul olimpiadei, Atena.
Imediat dupa aceasta performanta, Adrian cucereste cel de-al treilea sau titlu de campion national la simplu masculin. La Campionatele Nationale din 2004 reuseste de asemenea sa castige medalia de aur si in proba de dublu masculin (alaturi de Lucian Filimon).
Luna mai a anului 2004 aduce cu sine titlul de campion al Germaniei cu echipa TTF Liebherr Ochsenhausen, Adrian fiind singurul component al echipei sale care nu a pierdut nici un meci in partidele din Play-Off.
La cea de-a doua olimpiada din cariera Adrian mai face un pas, ajungand pana in optimile de finala. De remarcat este faptul ca Adrian este primul tenismen roman calificat la doua olimpiade.
La competitia ce a urmat Olimpiadei de la Atena, Open-ul Japoniei, Adrian reuseste sa "atinga" pentru prima oara semifinalele unei competitii de o asemenea anvergura, invingand printre altii pe Timo Boll, Alexei Smirnov si pe proaspatul medaliat cu argint de la Atena, chinezul Wang Hao.
In decembrie 2004, chiar inainte de sarbatorile de iarna, Adrian castiga pentru a treia oara consecutiv Cupa Germaniei cu echipa sa de club, obtinand in finala punctul decisiv in dauna lui Jorg RoBkopf.
Anul 2005 debuteaza cu o noua calificare in sferturile de finala ale unui mare turneu, Open-ul Croatiei, in cadrul caruia Adrian ii invinge pe Lucjan Blaszczyk si Timo Boll. In luna urmatoare ajunge in semifinalele Open-ului Qatar-ului invingandu-i pe Wang Hao si Vladimir Samsonov.
Revenit in tara Adrian cucereste, la Bistrita, cel de-al patrulea titlu de campion national de seniori la simplu masculin si cel de-al doilea la dublu masculin (alaturi de Lucian Filimon).
In aprilie participa la Campionatele Europene de Tenis de Masa de la Aarhus (Danemarca). In cadrul acestei competitii este declarat cel mai bun jucator in concursul pe echipe, datorita faptului ca nu a pierdut nici un meci in aceasta proba, Adrian fiind factorul determinant in castigarea (dupa foarte multa vreme) medaliei de bronz a nationalei Romaniei. In drumul sau spre aceasta medalie Adrian i-a intrecut pe Zoran Primorac, Timo Boll, Torben Wosik, Alan Bentsen si Michael Maze. Din pacate in proba de simplu masculin a avut un parcurs foarte greu, Adrian fiind oprit din drumul spre medalie de Vladimir Samsonov (actualul campion european), dupa un meci pe muchie de cutit pierdut cu 3-4. In urma acestei competitii presa internationala il numeste pe Adrian "micul Samsonov".
Rezultatele bune obtinute la Aarhus atrag atentia organizatorilor Open-ului Kuwait-ului care il invita la editia din acest an, alaturi de campionul olimpic Ryu Seung Min si de fostul campion mondial Werner Schlager. Raspunzand invitatiei, Adrian participa la acest concurs si castiga primul sau titlu la un mare turneu international.
In iunie se indreapta spre Brazilia si obtine primul titlu la un turneu din circuitul ITTF Pro-Tour, invingandu-i pe Patrick Chila, Jens Lundquist si in finala, pe Peter Franz.
Ultimul turneu ITTF Pro-Tour din anul 2005 la care Adrian a participat a fost Open-ul Germaniei unde a fost oprit in sferturile de finala de Timo Boll.
Parcursul foarte bun din anul 2005 i-a adus lui Adrian prima calificare la ITTF Pro-Tour Grand Final care se va desfasura in perioada 9 - 11 decembrie in China si prima calificare la Europa Top 12 ce va avea loc la inceputul anului 2006.
...